Sputnik V aşısı olan kişilerin Omicron varyantına karşı antikorlara sahip olduğu ve Sputnik Light aşısının 3. doz olarak uygulanmasının antikor sayısını önemli ölçüde artırdığı açıklandı.
Rus Sputnik V aşısının geliştiricisi Gamaleya Araştırma Merkezi’nin 12-17 yaş grubu için geliştirdiği Sputnik M aşısının ilk iki partisini sivil dolaşıma soktuğu belirtildi.
Gamaleya Araştırma Merkezi Başkanı Aleksandr Gintsburg, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantını incelediklerini ve şu anda Sputnik V aşısının değiştirilmesi için bir neden görmediklerini söyledi.
Bilim insanları, koronavirüsün 32 mutasyon taşıyan ve ilk olarak Botsvana'da saptanan "B.1.1.529" varyantının vücudun savunmasından kaçarak daha fazla koronavirüs dalgasını tetikleyebileceği konusunda uyardı.
Gamaleya Araştırma Merkezi Başkanı Gintsburg, Sputnik V'nin Kovid-19'un 32 mutasyonunu taşıyan yeni varyantına karşı en etkili aşı olabileceğini ifade etti.
Rus Sputnik V aşısının geliştiricileri, aşıları karıştırarak koronavirüse karşı bağışıklık geliştirme konusuna yeni bir yaklaşım getirmiş oldu. Bu yıl, diğer aşıları kullanan araştırmacılar tarafından bu yöntemin başarılı olduğu bir kez daha kanıtlandı.
Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu’nun (RDIF) açıklamasına göre, Sputnik V aşısının tek bileşenli versiyonu olan Sputnik Light aşısı Paraguay’da gerçekleştirilen aşılamada yüzde 93.5 etkinlik gösterdi.
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Sputnik V ile aşılandıktan sonraki altı ay içinde organizmanın koronavirüse karşı korumasının arttığını bildirdi.
Belarus Sağlık Bakanlığı, Rusya’da geliştirilen Kovid-19 aşısı Sputnik-V ile aşılamadan sonra ülkede ağır yan etkilerin veya aşıyla bağlantılı ölümlerin tespit edilmediği, aşının yüzde 97.2 etkinlik gösterdiği bilgisini verdi.
Arjantinli bilim insanlarının, Rus koronavirüs aşısı Sputnik V’nin AstraZeneca ve Sinopharm aşılarına göre delta varyantına karşı daha yüksek etkinlik ortaya koyduğunu kanıtladığı öğrenildi.
İki doz Sputnik V aşısı ile aşılanmış bireylerin kanlarında bulunan nötralizan antikorların; düzeyleri ve yeni varyantlara karşı koruyucu etkileri araştırıldı.
Koronavirüs'e karşı Rusya'da geliştirilen Sputnik V aşısının tek dozluk bir versiyonu olan Sputnik Light tanıtıldı. Tek dozluk aşının yüzde 80 oranında Koronavirüs'e karşı koruduğu belirtildi.
Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Sputnik V aşısına ilişkin olarak "İtiraf edeyim: 2020 ekiminde Ruslar 'Aşıyı biz de bulduk' açıklamasını yaptıklarında o habere inanmamış...
Sağlık BakanıFahrettin Koca, yaptığı son dakika açıklamasında "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, analizleri tamamlanan Rus üretimi Sputnik V aşısı için "Acil Kullanım Onayı" verdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sputnik V aşısının çok yakında devreye gireceğini bildirdi. Bunun üzerine gözler Sputnik V aşısına çevrildi. Peki, Sputnik V aşı özellikleri nelerdir, koruma oranı kaç?
Avrupa Birliği'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Rusya'da yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen Sputnik V aşısının ön değerlendirmesine başladı.